sakamdaznam.org.mk - Театарска претстава „Шетам со лажно лице“
Насловна arrow Активности arrow Проекти arrow Театарска претстава „Шетам со лажно лице“

Театарска претстава „Шетам со лажно лице“ PDF Print E-mail
Written by drasko   
Friday, 13 February 2009

Х.Е.Р.А. и Младинскиот центар „Сакам да знам-Шуто Оризари“ Ве покануваат на театарската претстава „Шетам со лажно лице“. Претставата произлегува од неколкумесечната работа на десетина млади луѓе во рамки на театарската работилница на Младинскиот центар „Сакам да знам - Шуто Оризари“ . Автор на текстот и театарската игра е Санела Емин.

Настапуваат: Бекир Хаки, Халил Јулио, Риза Јешил, Хасан Ѓулизар, Шукри Азировиќ, Антоанела Белил, Леонардо Есат, Ерол Иљаз, Енис Џемаил и Бекир Сенат.

 

Претставата ќе се одржи в петок, 8-ми мај, во 18:00 часот во просториите на ФДУ.

 

Вашето присуство е повеќе од добредојдено. Не навлегувајќи во научните детали за сексот и сексалноста само сакаме да го потенцираме фактот дека сите човечки суштества имаат и сексуални потреби и сексуални навики.

Како ќе се задоволат тие потреби и дали ќе се менуваат тие навики  е веќе прашање на сексуалните права и обврски.

Можеш да имаш секс ако си геј или лезбејка, можеш да имаш секс ако си хетеросексуалец или бисексуалец. Може и да немаш секс и никогаш да не го практикуваш. Но тука се и обврските и општествените правила и норми. Неможеш да имаш секс со дете, не можеш без согласност да присилиш некого на секс со тебе, или намерно да пренесуваш заразни болести и инфекции (особено не ХИВ).

И пред да почнеме да размислуваме за сексот и се што тој подразбира, можеби е подобро да размислиме за чувствата и врските помеѓу нас сексуалните битија, да научиме да уживаме во природата на нашите тела. Треба добро да знаеме што прави да се чувствуваме добро и исполнето, а што не повредува и буди негативни емоции.

Пред да почнеме да одговараме на прашањето за сексуалноста треба да ја прифатиме како дел  од нашата личност. Нашите емоции, чувства и однесувања ќе ни помогнат да ја дефинираме нашата сексуалност.

Кога на крај ќе се осознаеме себеси каква сексуална личност сме, тогаш е врме да помислиме и на последиците од сексот и сексуалноста, правата кои ги уживаме и обврските кои треба да ги исполниме. 

Last Updated ( Tuesday, 02 June 2009 )
 
Next >